• 25 kwietnia 2024

Smoothies dla diabetyków: Rzeczy, które należy wziąć pod uwagę

Diabetycy często zadają sobie pytanie: skoro smoothies są tak zdrowe, jak twierdzi wiele osób, to dlaczego nie odradza się ich spożywania osobom chorym na cukrzycę.

W ten sposób powstaje wrażenie, że smoothies są generalnie zakazane dla diabetyków. A to nie jest do końca prawda.

Cukrzyca nie musi oznaczać końca dobrego samopoczucia na zawsze. Jeśli chodzi o dietę, diabetycy muszą zwracać uwagę na trzy ważne rzeczy: Co wybierasz do jedzenia, ile jesz i kiedy jesz. Kluczem jest równowaga. Nadal możesz jeść swoje ulubione potrawy, ale być może będziesz musiał jeść mniejsze porcje lub jeść je rzadziej.

Oczywiście ta sama logika dotyczy także smoothies. Osoby chore na cukrzycę powinny unikać smoothies w restauracjach, ponieważ zawierają one zazwyczaj dużo cukru, a bardzo mało białka. Nie oznacza to jednak, że nie można od czasu do czasu spróbować zdrowego smoothie, przygotowując je samemu, uważnie obserwując, co się w nim znajduje i czy jest odpowiednio zbilansowane.

Oto kilka wskazówek, dzięki którym możesz zamienić swój smoothie w zdrowy smoothie:

  1. Uwzględnij tłuszcze: Jesteś zszokowany? Niepotrzebnie! Nie wszystkie tłuszcze są niepożądane. W rzeczywistości niektóre tłuszcze są wręcz dobre, ponieważ pomagają spowolnić tempo, w jakim cukier dostaje się do krwi.

Niektóre źródła tłuszczu, które można dodać do porannego smoothie, to m.in:

  • Masło migdałowe lub orzechowe
  • nasiona chia
  • Awokado
  • Surowe orzechy pekan
  • Surowe orzechy włoskie
  • Olej kokosowy
  1. Włącz dodatkowe białko: Wysoka zawartość białka w organizmie spowalnia wchłanianie pokarmu, co zmniejsza tempo, w jakim cukier dostaje się do krwiobiegu.

Niektóre białka, które powinny znaleźć się w smoothie osoby chorej na cukrzycę, to:

  • Zwykły jogurt grecki
  • Nasiona konopi i inne nasiona
  • Migdały
  • Białko grochu
  • Białko serwatkowe
  • Mleko
  1. Włączaj materiały o wysokiej zawartości włókien: Problem z cukrem i prostymi węglowodanami polega na tym, że dostają się one do organizmu i rozkładają się szybciej niż inne składniki odżywcze, powodując nagłe skoki poziomu cukru we krwi i ciśnienia. Natomiast materiały włókniste są o wiele trudniejsze do rozłożenia i dlatego nasz organizm potrzebuje więcej czasu, aby je przetworzyć. Dlatego niezwykle wskazane jest dodawanie do codziennego smoothie składników bogatych w błonnik.

Produkty bogate w błonnik, które doskonale sprawdzają się w smoothie, to m.in:

  • Większość owoców, w tym maliny, pomarańcze, nektarynki, brzoskwinie i jagody.
  • Warzywa, w tym warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż
  • Orzechy
  • Nasiona Chia
  1. Unikaj dodawania dodatkowego cukru: Jeśli jesteś diabetykiem i nie możesz odmówić smoothie, wiedz, że nie musisz tego robić, ale musisz zrezygnować z dodatkowego cukru. Dotyczy to produktów, które już zawierają cukier lub ukryty cukier, takich jak owoce z puszki konserwowane w syropach zawierających cukier, miód i syrop klonowy.

Pamiętaj, że smoothie może być dobrym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, których potrzebuje organizm. Im więcej składników odżywczych otrzymuje człowiek, tym lepszy jest jego ogólny stan zdrowia. Dlatego upewnij się, że przygotowujesz zdrowe smoothie z odpowiednich składników.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować