• 26 kwietnia 2024

Robisz zdrowe smoothie z zielonymi warzywami? Dowiedz się, jak ważna jest rotacja zieleniny.

Jeśli też jesteś miłośnikiem smoothie, prawdopodobnie wiesz już, jak ważna jest rotacja zieleniny podczas przygotowywania smoothie z zielonych warzyw. Tak jak używanie wysokiej jakości blendera jest niezbędne do przygotowania doskonałego smoothie, tak samo konieczna jest zmiana zieleniny. Teraz, gdy wiesz, że jest to jedna z najważniejszych rzeczy do rozważenia, nie musisz się martwić, że musisz brać pod uwagę wiele rzeczy podczas codziennego przygotowywania smoothie.

W rzeczywistości smoothie można przygotować z każdego rodzaju zieleniny/warzywa, ale tak jak nie jest dobrze jeść codziennie ten sam posiłek, tak samo nie jest najlepszym rozwiązaniem trzymanie się tylko jednej lub dwóch zielenin do smoothie. Oto kilka najważniejszych powodów, dla których ważne jest, by zmieniać zieleninę w smoothie.

  • Alkaloidy - związki te występują w większości roślin i zazwyczaj nie są szkodliwe, chyba że przyjmujesz ich skoncentrowaną ilość każdego dnia. Wynika to z faktu, że regularne spożywanie jednego rodzaju alkaloidu może nawet prowadzić do zaburzeń trawienia lub nietolerancji na dany pokarm.
  • Wartościodżywcze - szpinak, jarmuż, sałata, rukola, buraki, pietruszka, seler itd. mają wiele różnych właściwości odżywczych. Stosowanie tej zieleniny na różne sposoby może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia.
  • Smak - Nasze kubki smakowe również pragną różnorodności pokarmów. Dlatego nie zaleca się codziennego picia tego samego rodzaju smoothie. Zachowaj kreatywność w tworzeniu wyjątkowych i pysznych napojów, korzystając z wielu przepisów na zdrowe smoothie dostępnych w Internecie.
  • Goitrogeny - Związki te występują w zieleninie, np. brokułach, jarmużu, rukoli, brukselce itp. Ponieważ związki te są związane z niedoczynnością tarczycy i zaburzeniami autoimmunologicznymi, ich nadmierne spożycie może powodować problemy. Nie oznacza to jednak, że należy unikać zdrowych warzyw i zieleniny, ponieważ oferują one wiele korzyści antynowotworowych i hormonalnych dla zdrowia.
  • Szczawiany - to grupa cząsteczek znanych jako kwasy organiczne. Zielenina bogata w szczawiany jest powszechnie uważana za przyczynę powstawania kamieni nerkowych. Dzieje się tak, ponieważ duże spożycie pokarmów bogatych w szczawiany powoduje odkładanie się złogów wapnia. Dlatego zaleca się spożywanie zieleniny bogatej w szczawiany raz lub dwa razy w tygodniu, zamiast codziennego jej spożywania.

Pamiętaj, że warzywa i zielenina są zdrowe i pożywne, co nie oznacza, że powinieneś jeść tylko to. Ponieważ zielenina ta wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi, nie jedz jej codziennie i spróbuj czegoś nowego, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie!

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować