Kilka pomysłów na pyszne soki + recenzja wyciskarki wolnoobrotowej HUROM
Hurom to sokowirówka wykorzystująca opatentowany system Low Speed Technology (LSTS), gdzie metoda ekstrakcji polega na mieleniu i przecieraniu żywności przez kosz za pomocą ślimaka. Ten proces kruszenia i prasowania produktów zapewnia wyższą wydajność soku i pełniejszą ekstrakcję składników odżywczych.
Technologia
Nazwa „Sokowirówka wolnoobrotowa” pochodzi od tego, że wałek obraca się z prędkością zaledwie 80 obrotów na minutę, w przeciwieństwie do konwencjonalnych wyciskarek odśrodkowych „High Speed”, w których kosz do szatkowania obraca się z prędkością od 1000 do 24000 obrotów na minutę. Technologia wolnoobrotowego tłoczenia śrubowego znacznie ogranicza marnotrawstwo i pozwala na uzyskanie soków o maksymalnej zawartości witamin i enzymów przy zachowaniu aromatu i nasycenia. To decyduje o najważniejszej przewadze wyciskarki wolnoobrotowej Hurom nad innymi podobnymi urządzeniami gospodarstwa domowego.
Różnicę można zauważyć, patrząc na sok sporządzony za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej Hurom w porównaniu z napojem wytwarzanym przez dowolną wyciskarkę odśrodkową. W pierwszym przypadku sok praktycznie nie rozdziela się na warstwy, w drugim prawie natychmiast się nawarstwia. Jest to szczególnie widoczne podczas przygotowywania soku jabłkowego lub pomidorowego.
Wszechstronność
Sok z kiełków pszenicy, z warzyw liściastych lub do przygotowania mleka sojowego, lub migdałowego - sokowirówka poradzi sobie z tymi zadaniami. Z łatwością wytwarza sok z niektórych jagód, na przykład czarnej lub czerwonej porzeczki, malin, truskawek, które bardzo trudno je uzyskać za pomocą tradycyjnej wyciskarki odśrodkowej.
Cicha praca
Ponieważ wał urządzenia obraca się z prędkością zaledwie 80 obr / min, poziom hałasu podczas pracy wyciskarki wolnoobrotowej Hurom jest w przybliżeniu taki, jak podczas cichej rozmowy. Tylko w rzadkich przypadkach, w zależności od owoców i warzyw użytych do wyciskania, sokowirówka będzie głośniejsza. Jeśli weźmiemy dla porównania sokowirówki typu separator, to prawie wszystkie z nich są tak hałaśliwe, że nie pozwalają na robienie soku wcześnie rano lub późnym wieczorem.
Wygodne wirowanie
Wał i ślimak w Huromie są ustawione pionowo, dzięki czemu otrzymujesz maksymalną ilość zdrowego soku. Ponadto szeroki otwór rurki umożliwia ładowanie jedzenia bez użycia specjalnego popychacza, oszczędzając w ten sposób czas.
Opłacalność
Dość wysoki koszt owoców i warzyw zmusza ich do ostrożnego i racjonalnego korzystania z nich przy pozyskiwaniu soku. I w tym, aspekcie wyciskarka Hurom wypada korzystnie na tle podobnych urządzeń, ponieważ dzięki innowacyjnym technologiom produkuje większą ilość soku z relatywnie mniejszej ilości surowców roślinnych. Można to łatwo sprawdzić, wyciskając taką samą ilość owoców na dwóch różnych wyciskarkach.
Bezpieczeństwo
Producent dużo więcej uwagi poświęcił kwestii bezpieczeństwa podczas pracy wyciskarki. Rurka zasysająca pokarm jest wystarczająco długa, aby nie zranić się świdrem podczas próby popychania palcami owoców i warzyw. Chociaż oczywiście do sokowirówki dołączony jest specjalny popychacz, a twórcy zalecają przestrzeganie instrukcji obsługi urządzenia gospodarstwa domowego. Dodatkowo włącznik posiada ochronną silikonową nakładkę, która chroni przed porażeniem prądem podczas korzystania z sokowirówki mokrymi rękami. Bezpiecznik magnetyczny zapobiega włączeniu Hurom, jeśli nie jest prawidłowo zmontowany.
Soki
Sok jabłkowo marchewkowy
• 2 jabłka
• 1 marchewka
Sok gruszkowo-bananowy z cytryną
• 1 duża gruszka konferencja
• 1 banan
• 1/2 cytryny
Sok z kiwi, mango i banana
• 1 mango
• 1 banan
• 3 kiwi
Sok z borówki amerykańskiej, ciemnych winogron i gruszki
• 180 g borówki amerykańskiej
• 80 g ciemnych winogron
• 1 gruszka