• 26 października 2021

Zwalczaj szkodliwe skutki cukru za pomocą tego naturalnego cukru i zapobiegaj stłuszczeniu wątroby

Ostatnia aktualizacja: 26 lipca 2018 r.

Zwalczać cukier za pomocą cukru? To może być implikacja nowego badania na myszach ujawniającego, że naturalny cukier zwany trehalozą zapobiega diecie o wysokiej zawartości fruktozy, czyli cukru owocowego, od powodowania choroby stłuszczeniowej wątroby.

Badanie: Choroba stłuszczeniowa wątroby

"Ogólnie rzecz biorąc, jeśli karmisz myszy diety o wysokiej zawartości cukru, dostaje stłuszczenie wątroby," powiedział dr Brian DeBosch, gastroenterolog dziecięcy w Washington University School of Medicine w St Louis, który prowadził badanie. "Stwierdziliśmy, że jeśli karmisz myszy dietą o wysokiej zawartości fruktozy plus dostarczasz wodę pitną, która zawiera 3 procent trehalozy, całkowicie blokujesz rozwój stłuszczonej wątroby".

Myszy, którym podano trehalozę, miały również niższą masę ciała na koniec badania i niższy poziom krążącego cholesterolu, kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, niż myszy kontrolne, którym nie podano wody, dodał DeBosch.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Science Signaling, dodaje się do rosnącej liczby dowodów, że trehaloza może wywołać komórki do "oczyszczenia" i usunąć chorobotwórcze cząsteczki, takie jak tłuszcz widziany w chorobie stłuszczeniowej wątroby lub nieuczciwych białek implikowanych w zaburzeniach neurologicznych.

Według ekspertów, którzy nie pracowali nad badaniami, odkrycia te mogą mieć szerokie implikacje.

Co to jest stłuszczeniowa choroba wątroby?

Stłuszczeniowa choroba wątroby, jak sama nazwa wskazuje, jest spowodowana nagromadzeniem w komórkach wątroby tłuszczów zwanych trójglicerydami. Stan ten jest w dużej mierze spowodowany nadużywaniem alkoholu, cukrzycą lub otyłością.

Według danych z Mayo Clinic w Rochester w stanie Minnesota niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby dotyka co najmniej 10 procent Amerykanów i 60 procent osób otyłych. U osób z tą chorobą może dojść do pogorszenia ogólnego stanu zdrowia z powodu słabo funkcjonującej wątroby, a nawet może być konieczny przeszczep wątroby.

Trehaloza może być rozwiązaniem

Trehaloza jest naturalnym cukrem składającym się z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych razem. Występuje w niektórych roślinach, owadach, bakteriach i grzybach, w tym w grzybach takich jak shiitake i boczniak ostrygowaty.

Naukowcy po raz pierwszy wyizolowali trehalozę ponad sto lat temu z kokonów owadów zwanych "manną trehala", które są wytwarzane przez pewien rodzaj chrząszczy i mają słodki smak. Historycy uważają, że manna, o której mowa w Starym Testamencie, to prawdopodobnie płatki trehalozy pochodzące z owadów, grzybów lub skrystalizowanej rosy roślinnej.

Korzyści zdrowotne związane z trehalozą

Kiedy trehaloza jest spożywana, glukoza w niej zawarta jest rozkładana w naszych jelitach przez enzymy trehalazy, zanim dostanie się do naszego krwiobiegu. To sprawia, że trehaloza jest doskonałym susbstytutem dla cukru, ponieważ nie jest uważany za toksyczny dla ludzi sposób rafinowany cukier jest.

Trehaloza ma liczne korzyści zdrowotne, głównie stabilizuje struktury białek. Badania dowiodły, że dieta składająca się z trehalozy może zwiększyć długość życia.

Co więcej, trehaloza indukuje autografię, która jest najważniejszym procesem w komórce, mającym na celu utrzymanie naturalnej równowagi. Może to pomóc w zapobieganiu chorobom Alzheimera i Parkinsona, jak również wielu innym chorobom neurodegeneracyjnym.

Trehaloza i stłuszczenie wątroby

Grupa DeBoscha odkryła, że trehaloza zapobiegała stłuszczeniu wątroby u myszy na co najmniej dwa sposoby. Po pierwsze, zapobiegała przedostawaniu się glukozy do komórek wątroby; glukoza ta, jeśli nie zostałaby natychmiast wykorzystana do produkcji energii, zamieniłaby się w przechowywany w wątrobie tłuszcz.

Po drugie, i bardziej znaczące, trehaloza zasygnalizowała komórkom wątroby przejście procesu zwanego autofagią, co oznacza, że komórki rozpadły się i pozbyły się nadmiaru tłuszczu.

"Glukoza i fruktoza są prawdziwymi źródłami energii, a więc tłumią autofagię" - powiedział DeBosch w wywiadzie dla Live Science. Innymi słowy, kiedy organizm ma pod ręką łatwy w użyciu zapas energii w postaci cukru, nie musi uciekać się do rozbijania zmagazynowanego tłuszczu w celu uzyskania energii.

W przeciwieństwie do tego, "trehaloza jest jedynym cukrem [badanym do tej pory], który indukuje autofagię."

Wcześniej naukowcy odkryli, że trehaloza wywołała autofagię w chorobie Huntingtona i stwardnieniu zanikowym bocznym (ALS), pomagając usunąć nagromadzenie niechcianych białek w układzie nerwowym. Nie wiedzieli jednak dokładnie w jaki sposób. Te badania również przeprowadzono na myszach.

Claudio Hetz z Uniwersytetu Chile w Santiago, który nie był zaangażowany w to nowe badanie, pochwalił badania za odkrycie mechanizmu, dzięki któremu trehaloza promuje korzystną autofagię w różnych typach komórek, głównie poprzez blokowanie transportu glukozy i zmuszanie komórek do trybu głodowego.

Hetz odkrył wpływ trehalozy na ALS w 2013 roku i był współautorem komentarza towarzyszącego nowej pracy w Science Signaling. Powiedział Live Science, że naukowcy mają teraz cel - bramy, które pozwalają glukozie przekroczyć błony komórkowe, zwane transporterami glukozy, lub GLUTs. Blokując te bramy, albo z trehalozą lub podobną małą cząsteczką, naukowcy mogą być w stanie wywołać autofagię, gdzie trzeba, czy to w wątrobie lub układzie nerwowym, Hetz powiedział.

David Rubinsztein z University of Cambridge, który odkrył efekt trehalozy indukujący autofagię w chorobie Huntingtona w 2006 roku, powiedział, że nowa praca może być istotna dla szerszego pola neurodegeneracyjnego.

Hetz zauważył, że niektórzy pacjenci z ALS eksperymentują z konsumpcją trehalozy jako suplementu diety, aby kontrolować objawy. Jednak powiedział, że trehaloza w dużych dawkach - ilości, które mogą być potrzebne do złagodzenia objawów - może również powodować biegunkę i inne problemy żołądkowo-jelitowe. Samodzielne leczenie się w ten sposób może być więc szkodliwe.

Ograniczenia badania

DeBosch zauważył, że istnieją ograniczenia w studiowaniu myszy pod kątem chorób ludzkich, a mianowicie z powodu różnic w układzie odpornościowym zwierząt w porównaniu z ludźmi. Ale myszy i ludzie mają podobne transportery glukozy, które znajdują się w większości komórek. To daje "pewną nadzieję", że odkrycia mogą prowadzić do ludzkich terapii dla różnych chorób, powiedział DeBosch.

"Stawki są stosunkowo niskie [w tłumaczeniu nowe odkrycia w] próby dla ludzi dla tego konkretnego związku," ponieważ jest to naturalna substancja znaleźć w żywności ludzie już spożywają, DeBosch powiedział.

Idź tutaj >> Dla kompletnego przewodnika, aby zrobić wątroby Cleanse

Ten artykuł jest dzielony za pozwoleniem od naszych przyjaciół w livescience.com.

Niektóre z linków I postu na tej stronie są linki partnerskie. Jeśli przejdziesz przez nie dokonać zakupu, będę zarabiać niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować