5 naukowo udowodnionych powodów, dla których warto pić zieloną herbatę
Korzyści zdrowotne płynące z picia zielonej herbaty nie są już tylko produktem sprytnych chwytów marketingowych. Christopher Ochner, Ph.D., naukowiec zajmujący się badaniami żywieniowymi twierdzi, że zielona herbata jest najzdrowszą rzeczą, jaką można pić. Inni dietetycy mówią to samo. Katechiny w zielonej herbacie sprawiają, że jest to korzystny napój z wielu powodów.
1. Obniżenie ciśnienia krwi
Badania opublikowane w British Journal of Nutrition potwierdzają to. Picie zielonej herbaty w dłuższej perspektywie czasowej poprawia ciśnienie krwi. Wyniki są obiecujące. Skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi u badanych spadło odpowiednio o 2,6 mmHg i 2,2 mmHg. Te liczby mogą być niewielkie, ale czy wiesz, że obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 2,6 mmHg zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 8%? Zmniejsza to również o 5% ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej.
Według dietetyków, taką samą korzyść uzyskasz pijąc 3-4 filiżanki zielonej herbaty dziennie. Jest to oparte na najnowszych badaniach, tych samych badaniach, które wspominają, że picie 3-4 filiżanek zielonej herbaty może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych. To również zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi, które powodują udar mózgu.
2. Pomaga w utracie tłuszczu
Epigallocatechin-3-gallate lub EGCG jest jednym z najsilniejszych katechiny. Ma szeroki zakres korzyści. Katechiny są rodzajem antyoksydantów, które obniżają ryzyko zachorowania na niektóre choroby.
Badania wykazały, że EGCG przyspiesza metabolizm tłuszczów. Oznacza to, że picie zielonej herbaty, w połączeniu z odpowiednią dietą i ćwiczeniami, może przyspieszyć utratę tłuszczu. Ponieważ metabolizm tłuszczów uwalnia energię, może to poprawić poziom energii i wytrzymałość, co jest korzystne dla treningu. Badanie przeprowadzone w 2010 roku wykazało, że EGCG przyspiesza metabolizm tłuszczów o 33%. Jednocześnie spowalnia on odkładanie się tkanki tłuszczowej i ułatwia jej usuwanie z organizmu. Wspólnym efektem tych mechanizmów jest utrata wagi.
3. Zapobieganie cukrzycy i obniżenie poziomu cukru we krwi
Ponieważ otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, warto utrzymywać prawidłową wagę, jeśli chce się uniknąć cukrzycy. EGCG nie tylko pomaga w powstrzymaniu otyłości na jej drodze. Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że EGCG może zapobiegać i znosić cukrzycę, ale mechanizm, w którym katechiny obniżają poziom cukru we krwi, nie został jeszcze w pełni poznany.
4. Obniża ryzyko choroby Alzheimera
Zielona herbata jest dobra dla mózgu. Szwajcarskie badanie wykazało, że obszar pamięci roboczej mózgu u osób, które piły zieloną herbatę, jest bardziej aktywny. Ważniejszym odkryciem jest zdolność katechin do zapobiegania tworzeniu się blaszek miażdżycowych w mózgu. Tworzenie się blaszek miażdżycowych jest związane z chorobą Alzheimera.
Okazuje się, że EGCG spowalnia produkcję beta-amyloidu, białka, które gromadzi się w mózgu i powoduje uszkodzenie nerwów. W dłuższej perspektywie uszkodzenia te kumulują się i prowadzą do utraty pamięci i pogorszenia zdolności poznawczych. Potwierdziły to badania przeprowadzone w 2005 roku na myszach. Po podaniu EGCG, myszy genetycznie zmodyfikowane w celu rozwoju choroby Alzheimera były o 54% mniej narażone na rozwój choroby zwyrodnieniowej.
5. Chroni zdrowie oczu
Inną ważną korzyścią katechin w zielonej herbacie jest zmniejszenie stresu oksydacyjnego i uszkodzenia DNA w komórkach tkanek oka. Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że katechiny gromadzą się w tkankach oka i zwalczają stres oksydacyjny, zapobiegając w ten sposób powszechnym zaburzeniom wzroku, które prowadzą do utraty wzroku.
Inne korzyści płynące z zielonej herbaty to zapobieganie nowotworom, łagodzenie reumatoidalnego zapalenia stawów i lepsze trawienie. Jednak, aby potwierdzić te korzyści, należy przeprowadzić więcej badań.
Picie zielonej herbaty poprawia stan zdrowia na wiele sposobów, ale nie należy rezygnować z podstaw - dobrej diety i dobrego stylu życia. Nie ma znaczenia, ile zielonej herbaty pijesz, jeśli palisz lub jesteś kanapowym ziemniakiem.
Uwaga: jeśli masz skłonności do anemii, ogranicz spożycie zielonej herbaty, ponieważ może ona hamować wchłanianie żelaza.
Więcej na: http://wyciskanysok.pl